U odabiru kvalitetnog  izduvnog sistema treba obratiti paznju na vise faktora. On mora da poseduje, odgovarajucu geometriju, fabricke kapacitativne i funkcionalne osobine i na kraju odgovarajuci kvalitet materijala koji mu daje garanciju dugotrajnosti. Sve ove karakteristike mozemo pronaci kod nekih proizvodjaca  koji su zastupljeni na nasem trzistu, tako i kod mnogih pojedinih servisa čiji je obim proizvodnje dosta manji ali pružaju odlićan kvalitet.

Sto se tice domaceg proizvodnog programa, poslednjih godina na nasem trzistu izdvaja se nekoliko proizvodjaca koji imaju primat kako svojim kvalitetom izrade, tako i svojim funkcionalnim osobinama.


Ovaj blog smo osmislili da vam svojim iskustvima i savetima pomognemo da razresite neke nedoumice koje se ticu ove oblasti, ne zelimo nikoga da favorizujemo ni da kudimo pa iz tog razloga necemo ni navoditi imena proizvodjaca. Ni onih dobrih pa ni onih losih, nase subjektivno misljenje ostavljamo za sebe..


Ono o cemu zelimo da vam pricamo je o problemima koji mogu nastati upotrebom neadekvatnog auspuha, prvenstveno mislimo na zadnji lonac i prednji lonac auspuha. Mnogi misle da su dugotrajnost auspuha i smanjenje nivoa buke jedini parametri kvaliteta, mi se sa tim ne bi u potpunosti slozili.  Postoji stara srpska izreka "nije vazno sta radi nego kako radi"  Upravo nam je to namera da vam pokazemo kako radi, kako dva auspuha na prvi pogled rade isto ali jedan je dobar a drugi je...


Pa da krenemo. Naime cesto se susrecete sa sarolikim cenama auspuha, kako po prodavnicama tako i po servisima. Zbog toga stekli ste misljenje da je trziste auspuha jako neregulisano i da se cene formiraju po principu "koliko kome treba" ali nije tako. Na cenu auspuha utice mnogo parametara i u zavisnosti klase u kojoj se proizvod nalazi tako se cena i formira. Kvalitet materijala, debljina materijala, nacin izrade i broj utrosenih radnih sati osnovni su parametri za formiranje cene. Najveci pokazatelj kvaliteta je duzina garancije. Ukoliko vam neko garantuje za proizvod 24 meseca i duze znajte da su to auspusi viseg kvalitativnog ranga..


Postoje pravila po kojima auspuh servisi formiraju svoju poslovnu politiku po pitanju odredjivanja duzine garancije..

-Garancija od godinu dana i manje (ni jedan servis vam nece dati garanciju od dve godine ako zna da njegov proizvod ne moze toliko dugo da traje..imace previse reklamacija.)
-Garancija od dve godine i vise (ni jedan servis vam nece dati garanciju od godinu dana ako zna da njegov proizvod moze da traje vise od dve godine...tako gubi posao i nije konkurentan na trzistu.)
- Ostale garancije (dobicete garanciju od koliko god hocete dana jer postovanje garancije nije prioritet njihovog servisa :)


Na vama je da procenite koji servis spada u koju kategoriju...


A sada ono najvaznije. Napravili smo mali graficki prikaz da bi vam na vrlo prijemciv nacin prikazali naizgled dva ista izduvna lonca ali sa totalno drugacijim nacinom konstrukcije.
Prva slika prikazuje jeftinu varijantu izduvnog lonca, gde je prepolovljen utrosak materijala i znatno umanjen broj radnih sati. U kombinaciji sa materijalom nizeg kvaliteta i cenovnog ranga ovaj izduvni lonac postize cenu koja je dosta niza od vecine cena po servisima..


slika 1


Prvi izduvni lonac u sebi nema izolaciju, ima ulaznu i izlaznu cev koje su perforirane. Poseduje jednu srednju komoru sa dva otvora koja sluzi da uspori i propusti gasove ka izlaznoj cevi. Po pravilu ovo su auspusi koji se prave od tanjih materijala (zbog cene) pa su zbog debljine materijala dosta podlozni bucnijem radu. Da bi se eliminisao taj problem, prilikom perforacije cevi smanjuje se ukupna povrsina otvora (broj rupa) tj smanjuje se protok gasova u jedinici vremena  u izduvni lonac. Sa smanjenjem protoka gasova dolazi do naglog povecanja pritiska u izduvnom sistemu, to direktno utice na performanse vaseg vozila. Takvo vozilo dostize mnogo vece temperature motora na visim stepenima prenosa, opterecenjima, duzim putovanjima, povratak gasova i stvaranje povecanog pritiska u cilindrima, povecanje potrosnje goriva i smanjenje krajnje brzine vozila. U najboljem slucaju doci ce do ostecenja dihtunga glave motora ili do probijanja nekog od  semeringa.  U mnogo tezim slucajevima krivi se ili puca glava motora a moze doci do pucanja karike pa cak i klipova usred preopterecenja.

slika 2


Druga slika prikazuje istu varijantu lonca ali sa pravilnom konstrukcijom. U pitanju je sistem od tri cevi, sredisnji deo izduvnog lonca je izolovan a brzina protok gasova smanjuje se sistemom duzine predjenog puta. Kao sto vidite tri cevi koje se nalaze u izduvnom loncu vode gasove kroz ceo lonac, sa svakim centimetrom predjenog puta dolazi do pada pritiska i brzine izduvnih gasova u izduvnom sistemu, Sredisnji deo komore prima visak gasova i prebacuje iz jedne cevi u drugu dok tri cevi odvode gasove van sistema. Duzina puta predjenih gasova je 3x veca nego na slici 1. Kod ovih sistema nema nuspojava jer se ceo sistem smanjenja brzine i pritiska (samim tim i buke) gasova odvija prirodnim putem po odredjenim zakonima fizike.

Iz gore prikazanog mozete i sami zakljuciti zasto treba biti sumnjicav kada vidite auspuh nerealno nizih cena u odnosu na konkurenciju. Uporedite utrosak materijala i radnih sati za obe varijante prikazanih izduvnih lonaca i sve ce vam biti jasno. Odluka je na vama...


Slike iz naseg proizvodnog programa.