Fleksibilno crevo, fleksibilna cev, pancirno crevo ili u nasem narodu jos poznatija kao pletenica deo je auspuha koji je namenjen ublazavanju vibracija i buke kod automobila. U procesu rada motora dolazi do vibracija koje se preko izduvne grane prenose putem izduvnog sistema a dalje celom karoserijom automobila. Da bi se te vibracije suzbile na auspuh se montira fleksibilna cev (pancirno crevo, pletenica) koje umanjuje vibracije na izduvnom sistemu a samim tim i na celom automobilu. Ukoliko na automobilu, na mestu propisanom za to nedostaje fleksibilna cev dolazi do ostecenja-pucanja grane motora, grane auspuha, cevi auspuha ili u jos gorem slucaju izduvnih lonaca.

Fleksibilne cevi su izradjene od inoxa (nerdjajuci celik).

 

PO SVOJOJ NAMENI FLEKSIBILNE CEVI MOGU BITI:

-Visece ….postavljena su vertikalno na grani (cevi auspuha) trpe velika opterecenja

-Lezece….. postavljena su horizontalno najcesce ispred katalizatora

PO SVOJOJ KONSTRUKCIJI FLEKSIBILNE CEVI MOGU BITI:

-Jednoslojna

-Dvoslojna

-Troslojna

-Cetvoroslojna

 

Vrlo je bitno pravilno ugraditi pletenicu da bi ona vršila svoju funkciju (sprečava prenošenje vibracije sa motora i toplote sa izduvne grane na ostale delove auspuha) i na taj način sačuva izduvni sistem od oštečenja. Izuzetno je značajno kada je zamena pletenice u pitanju, da se pletenica zameni drugom pletenicom koja je istih karakteristika, promera cevi i istih dimenzija. Odmah da naznačimo da zbog specifičnosti konstrukcije i materiijala od kojih je napravljena popravka zavarivanjem ili varenje pletenice nije moguće. Moguće je isključivo ako je puklo na spoju između pletenice i cevi auspuha. Svako odstupanje od originalne dimenzije pletenice stvara nepotrebna opterećenja na ostatak izduvnog sistema.  Ukoliko na automobilu, na mestu propisanom za to nedostaje fleksibilna cev dolazi do ostecenja-pucanja grane motoragrane auspuhacevi auspuha ili u jos gorem slucaju izduvnih lonaca.

 

Najčešći uzroci oštećenja pancir creva su:  fizička oštećenja, oštećenja uzrokovana neispravnim nosačima motora, nestručna montaža izduvnog sistema, velka kilometraža.

 

ZAMENA PLETENICE AUSPUHA

 
 
PRIMER LOŠE UGRADNJE
 
Prva slika koju prikazujemo je primer izuzetno loše montaže pletenice. Vlasnik automobila žalio nam se na buku koja dolazi iz predela pletenice. Pletenica je montirana u jednom servisu i prilikom montaže oštečena je (probušena) zahvaljujući nestručnom zavarivanju. Na žalost morala je biti zamenjena novom pletenicom.
 
 
 
 
PRIMER DOBRE UGRADNJE
 
 
Postupak ugradnje pletenice u nasem servisu je verovatno isti kao i kod ostalih servisa ali pristup poslu je definitivno na mnogo vecem nivou. U slikama cu vam prikazati kako to izgleda pre i posle.

U pitanju je automobil Peugeot 307. Inace se pletenica nalazi u tunelu iznad prednje tranverze, sam postupak odsecanja je vrlo komplikovan kao i sam proces zavarivanja pletenice. 
 
 
PRE
 
 
POSLE