Fleksibilno crevo, fleksibilna cev, pancirno crevo ili u nasem narodu jos poznatija kao pletenica deo je auspuha koji je namenjen ublazavanju vibracija i buke kod automobila. U procesu rada motora dolazi do vibracija koje se preko izduvne grane prenose putem izduvnog sistema a dalje celom karoserijom automobila. Da bi se te vibracije suzbile na auspuh se montira fleksibilna cev (pancirno crevo, pletenica) koje umanjuje vibracije na izduvnom sistemu a samim tim i na celom automobilu. Ukoliko na automobilu, na mestu propisanom za to nedostaje fleksibilna cev dolazi do ostecenja-pucanja grane motora, grane auspuha, cevi auspuha ili u jos gorem slucaju izduvnih lonaca.

 

Kod novijih automobila, odmah nakon izlaska iz motora, gasovi sagorevanja ulaze u katalitički konvertor (katalizator). Katalitički konvertor je komora sa velikim brojem mrežica izrađenih pomoću keramičkih kalupa, prevučenih raznim metalima kao što su platina, paladijum, rodijum i zlato koji služe kao katalizatori u procesu sagorevanja.......

Za izradu se koristi keramika, jer je njena specifična površina veoma velika, a površina unutrašnjosti katalitičkog konvertora se može uporediti sa veličinom aerodromske piste.

 

 DPF-FAP filter je dizajniran za uklanjanje dizel čestica ili čađi iz izduvnih gasova dizelskih motora. DPF predstavlja “propustljivi zid” za dizel čestice i obično uklanja 85% ili više čađi. Nakon nekog vremena može postati nedelotvoran i početi prouzrokovati probleme pri radu motora........

Filter se sastoji od dve komponente, oksidacionog katalizatora i filtera čestica. Kako filter skuplja čestice, tako mora postojati metoda čišćenja filtera. Neki filteri su za jednokratnu upotrebu, dok su drugi dizajnirani tako da mogu izvršiti regeneraciju  spaljivanjem nakupljenih čestica. To spaljivanje se može vršiti bilo kroz upotrebu katalizatora, ili putem aktivnijih tehnologija, kao što su gorivo i plamenik koji zagrijavaju filter nakon čega dolazi do gorenja čađi uslijed visokih temperatura, kao i  postizanjem visokih temperatura u filteru nakon čega dolazi do samozapaljivanja čestica, itd.

Lambda sonda je senzor količine kiseonika u izduvnim gasovima i ucestvuje kao regulacioni element pri pripremi gorivne smese. Naime, kako bi katalizatori delovali sa maksimalnom iskoriscenjem potreban je stehiometrijski odnos goriva i kiseonika u smesi.........

Pojednostavljeno rečeno – odnos goriva i kiseonika mora biti idealan u smislu da nakon sagorevanja u cilindru ne ostane neisagorelog goriva ili obrnuto, da ne bude viška kiseonika odnosno vazduha.
Idealan odnos obično iznosi 14,7:1 (14,7 kg vazduha na kilogram ubrizganog goriva)

Senzorski element lambda sonde je galvanskog tipa jer ne zahteva napajanje za svoj rad. Međutim, da bi mogao da meri mora da dostigne određenu temperaturu. Radna temperatura lambda sonde je od 350…850 °C. Za zagrevanje koristi vrele izduvne gasove i u sebi sadrži grejač.

  

(Zamenu katalizatora izvršio auspuh servis Ljuba)

Vrlo cest zahtev nasih klijenata je uklanjanje katalizatora sa vozila. Kataliticki konvertor (katalizator) deluje tako što vrši katalitičko sagorevanje preostalih ugljovodonika a okside azota redukuje na elementarni azot. Radna temperatura katalizatora je od 250 – 270 °C min. Tek pri tim temperaturama počinje da se odvija hemijska reakcija u aktivnom jezgru.

  

Postoje dva načina izrade izduvnog sistema. Prvi način je svojstven velikim proizvođačima i zasniva se u potpuno automatizovanom procesu koji obavljaju specijalizovane robot mašine. Naravno takva proizvodnja je ekonomski isplativa samo pod uslovom da postoji veliko tržište i potražnja za plasman tolikog broja proizvoda.

Drugi način je onaj koji koriste mali proizvođači, kako u pojedinačnoj proizvodnji tako i u malim serijama. Akcenat teme ovog bloga je baš na nama koji svoju proizvodnju zasnivamo na metodama ekonomski isplative proizvodnje. To nikako ne znači da kvalitet naše proizvodnje zaostaje za velikim gigantima industrije izduvnih sistema, već samo govori o tome da je pristup proizvodnji drugačiji, zahteva malo više vremena i znanja ali svakako gotov proizvod ispunjava sve uslove i kvalitet koji tržište zahteva. Kako po svom izgledu tako i po funkcionalnosti.

Jedan od najcescih zahteva u nasem servisu je zavarivanje auspuha na mestima ostecenja. Pored dotrajalosti izduvnog sistema,  najveci  uzrok pucanja auspuha su dotrajali nosaci motora.  Iz nekog naseg  dosadasnjeg iskustva  preko 80 % automobile koji su stariji od 5-6 godina imaju ostecen donji nosac motora (menjaca).  Na zalost auto mehanicari ne obracaju paznju na ovaj problem,  tako da automobili sa redovnih servisa i pregleda izlaze sa losim nosacima motora.  Donekle to je  i razumljivo jer pored cene redovnih servisa dodatni trosak zamena nosaca motora stvara neprijatnosti  kako  klijentu tako I mehanicaru.

 

U odabiru kvalitetnog  izduvnog sistema treba obratiti paznju na vise faktora. On mora da poseduje, odgovarajucu geometriju, fabricke kapacitativne i funkcionalne osobine i na kraju odgovarajuci kvalitet materijala koji mu daje garanciju dugotrajnosti. Sve ove karakteristike mozemo pronaci kod nekih proizvodjaca  koji su zastupljeni na nasem trzistu, tako i kod mnogih pojedinih servisa čiji je obim proizvodnje dosta manji ali pružaju odlićan kvalitet.

Sto se tice domaceg proizvodnog programa, poslednjih godina na nasem trzistu izdvaja se nekoliko proizvodjaca koji imaju primat kako svojim kvalitetom izrade, tako i svojim funkcionalnim osobinama.