Postoje dva načina izrade izduvnog sistema. Prvi način je svojstven velikim proizvođačima i zasniva se u potpuno automatizovanom procesu koji obavljaju specijalizovane robot mašine. Naravno takva proizvodnja je ekonomski isplativa samo pod uslovom da postoji veliko tržište i potražnja za plasman tolikog broja proizvoda.

Drugi način je onaj koji koriste mali proizvođači, kako u pojedinačnoj proizvodnji tako i u malim serijama. Akcenat teme ovog bloga je baš na nama koji svoju proizvodnju zasnivamo na metodama ekonomski isplative proizvodnje. To nikako ne znači da kvalitet naše proizvodnje zaostaje za velikim gigantima industrije izduvnih sistema, već samo govori o tome da je pristup proizvodnji drugačiji, zahteva malo više vremena i znanja ali svakako gotov proizvod ispunjava sve uslove i kvalitet koji tržište zahteva. Kako po svom izgledu tako i po funkcionalnosti.

Ovde ću vam predstaviti jedan od načina kako se u pojedinačnoj proizvodnji sklapa komponenta izduvnog sistema, u ovom slučaju u pitanju je zadnji lonac za Golf IV karavan. Isti princip se upotrebljava i kad se izradjuje prednji lonac bez obzira na marku ili model automobila.

Pre nego što se krene u sklapanje zadnjeg lonca jedan od najbitnijih preduslova je posedovati kalup za taj model automobila. Moram napomenuti da svaki lonac ima svoj kalup koji se po svemu razlikuje od ostalih, što znači da i ovakav mali proizvodjač mora imati ogroman broj kalupa čija proizvodnja iziskuje ne baš mali nivo ulaganja.

Pa da krenemo prvo se solo lonac stavlja u odgovarajući kalup i to je sam početak proizvodnje. 

 

Nakon toga potrebno je napraviti sve elemente koji su sastavni delovi tog lonca a oni jesu ili mogu biti: ulazna cev, izlazna cev, navlaka na cevi, metalni držač, konus, spojnica. Sve te elemente radimo uz pomoć specijalizovane mašine za savijanje cevi koja poseduje i veliki broj dodataka za izradu ovih dodatnih elemenata. Kad je u pitanju savijanje cevi tu postoje dva načina. Ili da se prilikom savijanja nova cev kopira preko stare cevi (koju svakako morate posedovati za svaki model automobila) ili drugi način, a to je da se unapred znaju vrednosti uglova i dužina cevi i pomoću uglomera na mašini i dodatnog uglomera koji se stavlja na cev izvrši savijanje. Ovaj drugi način je neuporedivo precizniji i mi u našem servisu upravo radimo na ovaj način.

(masina za savijanje cevi)

(uglomer veličine ugla savijanja)

(merač rotacije cevi)

 

Alat koji vrši savijanje cevi izgleda ovako. Pokreće ga hidraulika i odlikuje ga izuzetna lakoća i preciznost savijanja.

 

Kada smo savili cev potrebno je izraditi i dodatne elementa ako to taj lonac zahteva. Jedan od najzastupljenijih elemenata je navlaka (proširena cev). Ona se pravi pomoću alata (vidi donju sliku) koji se naziva ekspander.

 

Svaka navlaka na sebi poseduje i proreze koji olakšavaju da se skupi cev prilikom zatezanja šelne. Prosecanje navlake upravo vrši ovaj alat.

 

Ukoliko je potrebno na cevi napraviti konusno prosirenje (Peugeot, Opel...) to radi ovaj alat.

 

Kada smo sve ove elemente izradili tada počinje montaža delova pomoću kalupa.

 

Na kraju nakon dodavanja ulazne i izlazne cevi, metalnih držača auspuha, farbanja varova dobijamo gotov proizvod.

 

Ovakav zadnji lonac je po svojim karakteristikama i izgledu adekvatan zamenski deo za vaš automobil, koji ne zaostaje ni po čemu od ostalih aftermarket auspuha. Odlikuje ga izuzetno laka i tačna montaža.